Knihovna Luhačovice

IX. Spolupracující organizace

XI. Statistika

I. HLAVNÍ ÚKOLY

• Organizační složka Městského úřadu je zřízena za účelem zajišťování úkolů vyplývajících ze zákona o knihovnách č 257/2011 Sb. a podmínkách provozování veřejných knihovnických a informačních služeb a zajišťuje provoz knihovny. Jejím posláním je zabezpečovat všem občanům a institucím přístup ke kulturním hodnotám a informacím obsaženým v knihovních a informačních fondech.

• Vypracování projektu z programu MK ČR – VISK 3

II. KNIHOVNÍ FONDY

1. Doplňování fondů

• sledování domácí i zahraniční nabídky vydavatelů a distributorů

• nákup knih orientovaný na dodavatele s vyšším rabatem

• objednávka knih z grantu MK ČR Česká knihovna

- získávání darů

- plánujeme a hodnotíme doplňování knihovních fondů

1. Zpracování fondů a katalogů

• vytváří a udržuje elektronický katalog

• ukládání dat do knihovnického systému Clávius

• přidávání dat do souborného katalogu ISHAR

• průběžná aktualizace slovníku autorit

• doplňování katalogizačních záznamů

• zpracování anotace

• katalogizace periodik

• archivace Luhačovských novin

• provádíme jmennou a věcnou (předmětovou a systematickou) katalogizaci fondů; zpracování probíhá v souladu s mezinárodními standardy (MARC 21, AACR2R, ISBD, MDT MRF, Konspekt) a národními autoritami

1. Aktualizace fondů

• zajišťuje a koordinuje retrospektivní konverzi lístkových katalogů knihovny do elektronického katalogu

• revize fondu

• prověřuje knihovní fond a vyřazuje zastaralé, duplicitní a poškozené knihovní dokumenty podle Knihovního zákona č. 257/2001 Sb. a Směrnice č. 10 MK ČR

III. SLUŽBY ČTENÁŘŮM

• pravidelná aktualizace webové stránky knihovny

• zkvalitnění elektronických služeb (přístup on line do čtenářského konta, prodloužení výpůjček a rezervace knih)

• půjčování knih a časopisů

• půjčování dokumentů z jiných knihoven (meziknihovní služba)

• rezervace literatury a prodlužování výpůjček

• poskytování faktografických a bibliografických informací

• vyhledávání dokumentů v on line katalogu

• bezplatný přístup k internetu, tisk dokumentů

• prezenční půjčování regionálních dokumentů a encyklopedické literatury

• organizování kulturních a vzdělávacích akcí pro děti i dospělé

• propagace služeb knihovny v regionálním tisku a dalších sdělovacích prostředcích

IV. SLUŽBY NÁVŠTĚVNÍKŮM

• Veřejný internet

• informační služby

• reprografické služby pouze v souladu s autorským zákonem

• prezenční výpůjčka denního tisku

• besedy

V. POBOČKY

Polichno

1904

Kladná Žilín

Řetechov

VI. REGIONÁLNÍ FUNKCE

1. Registrované knihovny

• Obecní knihovna Biskupice

• Místní knihovna Dolní Lhota

• Místní knihovna Horní Lhota

• Obecní knihovna Kaňovice

• Místní knihovna Ludkovice

• Obecní knihovna Petrůvka

• Obecní knihovna Podhradí

• Místní knihovna Pozlovice

2. Revize, aktualizace a organizace fondů

• 47 poskytnutých konzultací

• 8 metodických návštěv

• 2 revize knihovního fondu (5 411 svazků knih)

• 4406 knih aktualizováno

• 518 knih zkatalogizováno

• 686 knih odepsáno a vyřazeno

3. Další výkon RF

• zpracování statistických výkazů a jejich uložení do celostátního formuláře NIPOS

• distribuce nových statistických deníků

• tematické značení vybraných skupin knihovního fondu: podle značení tematických skupin krásné i naučné literatury

• pomoc při přípravě projektu z programu MK ČR – VISK 3

- 8 webových stránek pravidelně aktualizováno

4. Porady vzdělávání

• semináře pro knihovníky

VII. OSTATNÍ AKCE-PŘEDNÁŠKY,BESEDY

V roce 2011 jsme uspořádali 88 besed pro žáky ZŠ, SOŠ, MŠ a také pro veřejnost a zúčastnilo se jich 1878 návštěvníků. Při organizaci besed příležitostně spolupracujeme spolupracujeme s DDM Luhačovice, Denním stacionářem Charity Svaté rodiny v Luhačovicích, SOŠ Luhačovice, kulturním domem Elektra, okrašlovacím spolkem Calma, firmou BIFU, firmou Vavrys.

S přednáškami navštěvujeme i pečovatelský dům Strahov a některé základní školy v okolí.

Leden

V lednu nás několikrát navštívili studenti SOŠ, pro které byla připravena přednáška o škodlivosti drog a přednáška o vývoji komiksu v Čechách s i v zahraničí. Žáci sedmých tříd byli na besedě o knihovně, její funkci, chodu a o knihovnictví v České republice.

Únor

Únorové přednášky patřily tématu Poutní místa Turzovka, se kterou jsme navštívili pečovatelský dům Strahov.

Březen

Březen se nesl v duchu Měsíce čtenářů. Pro veřejnost byly připraveny výhody v podobě registrace zdarma, amnestie upomínek a burza starých knih.

Již poněkolikáté jsme u nás přivítali žáky nejen luhačovické školy, ale také některých škol zlínského kraje na okrskovém kole recitační soutěže. Vítězové postoupili do krajského kola, které se konalo v Napajedlích.

Pro veřejnost se konala přednáška o Tibetu s horolezcem a cestovatelem panem Vladimírem Burešem.

Odpoledne patřila dětem z družiny a mateřské školky. Studenti SOŠ navštívili besedu o drogách v lteratuře.

Duben

Začátkem dubna proběhla v knihovně Noc s Andersenem, kterou jsme uspořádali ve spolupráci s DDM Luhačovice. Zúčastnilo se 35 dětí. Námětem letošní noci byl Jiří Trnka a jeho kniha Zahrada. Děti si v knhovně zahrály různé hry a zasoutěžily si, v zámecké zahradě na ně čekala noční hra a hledání starého mlčenlivého trpaslíka.

S besedou o literatuře jsme zavítali do ZŠ ve Slušovicích a za dětmi ze školy v Biskupicích jsme přijeli s vyprávěním o bájích a pověstech z kraje pod Komoncem.

Velikonoce byly podnětem k besedám Velikonoční zvyky a tradice pro žáky třetích a čtvrtých tříd, velikonočnímu tvoření bylo určeno poledne pro veřejnost.Středoškoláci přišli na přednášku o velikonocích, Keltech a magických pokrmech. Pro první ročníky SŠ byla určena beseda Seznámení s knihovnou. Nezapomněli jsme ani na seniory na pečovatelském domě Strahov – Milostné dvojice v literatuře.

V knihovně také proběhlo také okrskové kolo pěvecké soutěže.

Celý měsíc jsme pořádili kávové čtvrtky – káva zdarma pro každého zájemce z řad návštěvníků knihovny.

Květen

Poprvé jsme pořádali Pasování prváčků do řad čtenářů. Slavnostní ceremoniál proběhl v respiriu luhačovické školy za účasti veřejnosti a učitelů dětí. Program obohatilo vystoupení skupiny historického šermu Campanula . Rytíř mečem popasoval do řádu čtenářů každého prvňáčka. Děti dostaly na památku roční poplatek do knihovny zdarma a balíček drobných dárkových předmětů. První ročníky ze SOŠ nás navštívily na besedu s tématem Horor. Bylinky a magie byly námětem besedy pro čtvrťáky.

Červen

Žáci prvních a třetích tříd se seznámili s léčivými i jedovatými bylinami, s kouzly a čárami magie, s pověstmi našeho kraje v besedě Bylinky a magie, kterou jsme uspořádali ve spolupráci s DDM. Děti musely pomocí kouzelných bylin osvobodit zlou ledovou královnu, akce se odehrávala na zámku.

Pro prváčky bylo určeno i vyprávění o pohádkách , které bylo doplněno pohádkovými kvízy.

Středoškoláci přišli na besedu o Tabu v literatuře a o komiksu. Žáci osmých tříd ZŠ měli v knihovně přednášku o milostných dvojicích v literatuře. S touto přednáškou jsme navštívili i seniory na pečovatelské domě Strahov. Šesťáci se seznámili na besedě o Keltech s historií a kulturou tohoto národa.

Ve spolupráci se SOŠ jsme uspořádali v prostorách knihovny prodejní výstavu prací studentů uměleckých řemesel, obor řezbář, keramik a umělecký kovář. Výstava se setkala se velkým ohlasem u veřejnosti. Mezi vystavovanými předměty nechyběly keramické závěsné kachle, vázy, zvony, figury, nábytek a zrcadla.

V červnu proběhla akce Literární Luhačovice.  Ze své tvorby v knihovně předčítali členové Klubu českých spisovatelů, např. panové Jan Cimický, Petr Prouza, Václav Suchý, Jiří Žáček, František Cinger , paní Eva Kantůrková. Bylo to velmi příjemné poetické odpoledne.

Září

Ve spolupráci s DDM Luhačovice a Stanislavem Duháněm z firmy BIFU jsme se zapojili do celoevropské akce Týden mobility, která je zaměřena na alternativní formy dopravy a seznamuje veřejnost s prací policie, hasičů a záchranných sborů. V knihovně jsme dětem formou komických scének předvedli, jak se nemají chovat při jízdě v automobilu či v autobuse. Pan Duháň seznámil děti se složením a údržbou kola. Připomněli jsme dětem i netradiční sport nordic walking .

Oslovili jsme místní svaz zahrádkářů a první zařijový týden se v prostorách knihovny uskutečnila soutěžní výstava květin. Svými květinovými exponáty přispěli nejen členové zahrádkářského svazu, ale také lidé z širokého okolí. Tři výherci byli odměněni drobnými cenami, které věnoval zahrádkářský svaz.

Říjen

První týden již několik patří celorepublikové akci Týden knihoven. Kromě besed určených pro žáky ZŠ, SOŠ a MŠ byla připravena pro veřejnost amnestie dlužníků na dlohoudobě nevrácené knihy, přihlášení dětských čtenářů zdarma a bazárek starých knih zdarma.

Pro žáky 2. třídy ZŠ, kteří dojíždí do školy v Kladné Žilín, jsme připravili s DDM Luhačovice besedu o indiánech, jejich životě a zvycích. Beseda byla doplněna indiánskými hrami,jako je lakros a jiné. Sedmáci přišli na přednášku o holocaustu a lidech, kteří přispěli k záchraně tisíců židovských dětí, jiná třída sedmáků se zúčastnila besedy o komiksu. Pro středoškoláky byla určena beseda o drogách v literatuře. Největší říjnovou akcí byl týden komiksu. Tato akce vznikla zapojením několika organizací – ZŠ, MŠ, SOŠ, Denní stacionář charity a dokonce i veřejnosti.Ďěti, žáci, studenti a dokonce i klienti denního stacionáře byli dva měsíce před akcí požádáni o výrobu výkresů s námětem komiks. Vznikla spousta krásných výtvarných děl, která jsme vystavili v knihovně a později zdobila vestibul místního kina. Tři nejlepší tvůrci děl byli odměněni knihou.

Během týdne komiksu jsme pozvali žáky prvního stupně na zábavné dopoledne, plné soutěží a her do sokolovny. Děti si nejen zahrály, ale také se seznámily s historií a vývojem komiksu. Této akce se také zúčastnily děti ze základní školy v Biskupicích. Závěr týden ozdobil noční lampionový průvod dětí, oblečených do obleků komiksových postav. Vypouštěli jsme i balon štěstí.

Nezapomněli jsme ani na děti z provodovské školky, které přijely na seznámení a hry v knihovně.

Pro maminky s kojenci a novorozeňaty byla určena přednáška Mgr. Jindřišky Mlčkové o fyzioterapii těchto malých dětí. Maminky se dozvěděly spoustu nových informací a rad. Zárověň si mohly na dětech vyzkoušet praktická cvičení.

V knihovně proběhlo setkání se spisovateli z Česka a Slovenska, například s Alexem Koenigsmarkem, Věrou Noskovou,s Marcellou Marboe, s panem Harákem, Murínem, Šebestou, Mittašem, s paní Romanskou-Lidmilovou a bývalým kandidátem na slovenského prezidenta Ladislavem Ballekem.

Listopad

Pro velký zájem maminek s dětmi jsme uskutečnili další pokračování besedy s fyzioterepeutkou Mgr. Jindřiškou Mlčkovou. Maminky si opět mohly s dětmi zacvičit a získlay cenné informace týkající se zdravého vývoje malých dětí.

Šárka Horsáková se přišla podělit o své zajímavé zkušenosti ze svého nekolikaletého pobytu v Číně. Uspořádali jsme s ní besedu pro veřejnost Čína netradičně. Lidé byli velmi zaujati pro nás netradičním způsobem života a zvyky v Číně.

Prosinec

Blížící se vánoce jsme přivitali s dětmi z MŠ . Během dvou dnů si zde děti mohly vytvořit drobné vánoční dárečky a také jsme si připomněli vánoční atmosféru čtením pohádek s vánoční tématikou.

Šárka Horsáková pokračovala ve svém cyklu besed o Číně. Tentokrát bylo vyprávění zaměřeno na čínskou kuchyni a sociální síť v Číně.

Velkou atrakcí zejména pro děti bylo setkání s extraligovými hokejisty z extraligového týmu PSG Zlín.Čtyři členové týmu – Jakub Sedláček, Petr Zámorský, Roman Vlach a Petr Holík se přijeli podělit se svými zážitky a zkušenostmi z ledové plochy i hokejového zákulisí. Přišli se za nimi podívat fanoušci všech věkových kategorií. Ti si mohli zkusit i hokejovou výstroj, nechat se vyfotit spolu s hráči a všichni si odnášeli kromě zážitku i plakáty s autogramy hokejistů.

Poslední beseda v tomto roce měla název Jak se žilo za císaře pána a proběhla v pečovatelském domě Strahov.

VIII. ORGANIZAČNÍ A SPRÁVNÍ OPATŘENÍ

1. Organizační opatření

• změny v knihovním řádu

• úpravy ceníku

2. Praxe a poradenství

• praxe studentů SOŠ

• pomoc při vyhledávání podkladů pro seminární, bakalářské a diplomové práce

3. Školení, porady

• účast na poradách ředitelů zlínského kraje

• pro zajištění kvalitního chodu knihovny, kulturních aktivit a všech provozních změn je pravidelně pořádána 1x týdně pracovní porada všech zaměstnanců

• účast na seminářich Klubu dětských knihoven (Knihovna Bedřicha Buchlovana - Uherské Hradiště, KKFB – Zlín, Mahenová knihovna - Brno)

• účast na krajském semináři Inspirace pro práci s dětmi (Masarykova veřejná knihovna - Vsetín)

• účast na semináři PowerPoint (Krajská knihovna Františka Bartoše – Zlín)

• účast na setkání starostů a knihovníků zlínského kraje s vyhlášením nejlepšího dobrovolného knihovníka zlínského kraje. Naše regionální knihovna v Ludkovicích, ze které byla do této soutěže nominována knihovnice pí. Motalová, skončila na 8. místě.

4. Projektová činnost

Získání dotace MK ČR – VISK 3

Název projektu : Zavedení regionálního knihovního systému REXS v regionu Luhačovice

a prezentace knižního fondu prostřednictvím OPAC 2.0.

IX. SPOLUPRACUJÍCÍ ORGANIZACE

Výpůjčky celkem

Výpůjčky periodik

Meziknihovní výpůjční služba